Ο συγκεκριμένος ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει τη βέλτιστη εμπειρία σας. Δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Πολιτική Cookies.
Προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας
Προστατευόμενες είναι οι περιοχές που είναι αφιερωμένες πρωταρχικά στην προστασία της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς και φιλοξενούν τα πλέον μοναδικά, ευαίσθητα και πολύτιμα στοιχεία του φυσικού μας πλούτου.
Οι περιοχές αυτές διέπονται από ειδικό θεσμικό καθεστώς βάσει της εθνικής, της ευρωπαϊκής και της διεθνούς νομοθεσίας.
Για την αποτελεσματική προστασία της ελληνικής φύσης, η Ελλάδα έχει θεσπίσει εθνικά πάρκα, καταφύγια άγριας ζωής, προστατευόμενα τοπία και προστατευόμενους φυσικούς σχηματισμούς, ενώ έχει συμπεριλάβει περιοχές στο δίκτυο Natura 2000 (βάσει των οδηγιών για τα Άγρια Πουλιά 2009/147 και για τους Οικοτόπους 92/43), και έχει ορίσει και περιοχές προστασίας βάσει διεθνών συμβάσεων.
Οι προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας διακρίνονται σε:
Εθνικά Προστατευόμενες Περιοχές
Ευρωπαϊκά Προστατευόμενες Περιοχές
Διεθνώς Προστατευόμενες Περιοχές
ΕΘΝΙΚΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ – ΔIΚΤΥΟ NATURA 2000
Στην Ελλάδα το δίκτυο Natura 2000 περιλαμβάνει συνολικά 446 περιοχές καταλαμβάνοντας χερσαία έκταση σε ποσοστό άνω του 27% της επικράτειας και θαλάσσια άνω του 19%.
Το Natura 2000 δεν είναι απλώς ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών, αντιθέτως αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι και η φύση αποδίδουν καλύτερα όταν συνεργάζονται, ενώ πολλοί από τους τύπους οικοτόπων του δικτύου Natura 2000 εξαρτώνται άμεσα από τη συνέχιση ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Συνεπώς, οι περιοχές Natura 2000 δεν οδηγούν στον αποκλεισμό των δραστηριοτήτων, όπως λανθασμένα πολλοί πιστεύουν, αλλά στη διασφάλιση της συμβατότητάς τους με την προστασία πολύτιμων ειδών και οικοτόπων, διαθέτοντας επίσης ένα σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο.
Χάρτης ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ NATURA 2000 Αναθεωρημένος Εθνικός Κατάλογος περιοχών NATURA 2000ΔΙΕΘΝΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΌΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΈΣ
Εκτός από την εθνική νομοθεσία, ειδικές υποχρεώσεις για την προστασία της φύσης απορρέουν από τις σχετικές Διεθνείς Συμβάσεις, τις οποίες η Ελλάδα έχει κυρώσει καθώς και από τη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και η UNESCO. Οι χαρακτηρισμένες σε διεθνές επίπεδο περιοχές είναι οι Υγρότοποι Διεθνούς. Σημασίας από τη Σύμβαση Ραμσάρ, τα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς (UNESCO), τα Αποθέματα Βιόσφαιρας (UNESCO, Άνθρωπος και Βιόσφαιρα), οι Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές (Σύμβαση Βαρκελώνης), τα Βιογενετικά Αποθέματα (Συμβούλιο της Ευρώπης) και οι Περιοχές στις οποίες έχει απονεμηθεί Ευρωδίπλωμα (Συμβούλιο της Ευρώπης).
Σεβόμαστε και προφυλάσσουμε με κάθε τρόπο τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας καθώς αποτελούν το δίχτυ προστασίας για τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας και ίσως το τελευταίο καταφύγιό της.