Main logo Image
LIFE EL-BIOS
Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα για τη Βιοποικιλότητα της Ελλάδας
ΑΤΤΙΚΗ: ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΣΣΑΡΗΣ (Oceanographer - Marine ecologist - UW imaging) / yissaris.com

ΑΝΑΜΕΝOΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα για τη Βιοποικιλότητα της Ελλάδας

Ανάπτυξη του πρώτου ολοκληρωμένου Εθνικού Πληροφοριακού Συστήματος για τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας, που θα αξιοποιεί πλήρως όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες.

Το σύστημα:

  • θα παρέχει δεδομένα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μέσω κανόνων διαβαθμισμένης πρόσβασης και
  • θα λειτουργεί και θα ενημερώνεται από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
Εθνική Βάση Δεδομένων Βιοποικιλότητας

Στο πλαίσιο του Εθνικού Πληροφοριακού Συστήματος για τη Βιοποικιλότητα της Ελλάδας, θα αναπτυχθεί μια εθνική βάση βιοποικιλότητας, με δεδομένα που θα προέρχονται από:

  • υφιστάμενες επικαιροποιημένες βάσεις δεδομένων για τη βιοποικιλότητα,
  • σχετικά έργα LIFE,
  • παραδοτέα σχετικών ερευνητικών προγραμμάτων,
  • Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών,
  • Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και διάφορους άλλους εμπλεκόμενους φορείς.
Εκπαίδευση για Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Ανθρώπινου Δυναμικού

Περισσότεροι από 100 υπάλληλοι του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και των Μονάδων Διαχείρισης του Δικτύου Natura 2000, καθώς και περισσότεροι από 100 υπάλληλοι του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας θα εκπαιδευτούν στη λειτουργία του Εθνικού Πληροφοριακού Συστήματος για τη Bιοποικιλότητα στην Ελλάδα. Ένας δίγλωσσος (ελληνικά & αγγλικά) οδηγός για τη διαχείριση και παρακολούθηση της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα, μέσω του Εθνικού Πληροφοριακού Συστήματος, θα αναπτυχθεί και θα χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Δείκτες Βιοποικιλότητας σε Εθνικό Επίπεδο

Εθνικό σύνολο δεικτών βιοποικιλότητας, που θα περιλαμβάνει τόσο παραδοσιακούς δείκτες, όσο και δείκτες Earth Observation (με τη συναίνεση μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων).

Κύβοι Δεδομένων Παρατήρησης Γης & δίκτυο ασύρματων αισθητήρων, για την καταγραφή πληροφοριών βιοποικιλότητας σε 2 πιλοτικές περιοχές

Απόκτηση δεδομένων σχετικών με τη βιοποικιλότητα μέσω καινοτόμων προσεγγίσεων και εξαγωγή εμπλουτισμένης πληροφορίας σε πολλαπλές κλίμακες.
Δημιουργία κύβων δεδομένων παρατήρησης γης (EO data cubes) οι οποίοι θα διευκολύνουν την πρόσβαση και εξαγωγή διαχρονικής πληροφορίας από κατάλληλα επεξεργασμένες δορυφορικές εικόνες του προγράμματος Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από εικόνες της Εθνικής Διοίκησης Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA), στις δύο πιλοτικές περιοχές του LIFE EL-BIOS:

  • Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου (11 περιοχές Natura 2000) και
  • Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς (5 περιοχές Natura 2000).

Παράλληλα θα γίνει συλλογή και ανάλυση δεδομένων LIDAR (Light Detection And Ranging) μέσω επίγειων (terrestrial) και εναέριων (UAV) συστημάτων.
Στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου (Βάλια Κάλντα) θα αναπτυχθεί επιπρόσθετα και ένα δίκτυο επίγειων ασύρματων αισθητήρων για την καταγραφή σε πραγματικό χρόνο βιοτικών/αβιοτικών περιβαλλοντικών δεικτών.

Διάχυση Αποτελεσμάτων & Ευαισθητοποίηση

Οι δράσεις επικοινωνίας του έργου θα εξασφαλίσουν αυξημένη ευαισθητοποίηση των ενδιαφερόμενων (stakeholders) και του κοινού. Συγκεκριμένα, αναμένεται το έργο να γίνει γνωστό σε 50 άτομα από ΜΚΟ, 100 ερευνητές και 100 στελέχη άλλων σχετικών περιβαλλοντικών φορέων (π.χ. Διευθύνσεις Δασών, Δασική Υπηρεσία, ΕΛΓΟ Δήμητρα).

Back to top