Ο συγκεκριμένος ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει τη βέλτιστη εμπειρία σας. Δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Πολιτική Cookies.
Παρουσίαση του Έργου LIFE EL-BIOS στο Ενδέκατο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας
Παρουσίαση του Έργου LIFE EL-BIOS στο Ενδέκατο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας
Το έργο LIFE EL – BIOS (LIFE20 GIE/GR/001317) παρουσιάστηκε στο 11o Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας που διοργάνωσε η Ελληνική Οικολογική Εταιρεία. Με κεντρικό θέμα: «Η Οικολογία στην Ανθρωπόκαινο Εποχή» και υπό την αιγίδα του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρώνπου, το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα από την Τετάρτη 4/10/2023 έως το Σάββατο 7/10/2023.
Την ομάδα του έργου εκπροσώπησε ο Project Manager του έργου LIFE EL – BIOS, Βασίλης Μποντζώρλος (Δασολόγος – M.Sc., Ph.D, Πράσινο Ταμείο), ο οποίος παρουσιάσε την αρχιτεκτονική & τη φιλοσοφία του έργου, καθώς και τις δράσεις & τη μέχρι σήμερα πρόοδο υλοποίησής του, στο πλαίσιο της Ειδικής Συνεδρίας που διοργάνωσε ο ΟΦΥΠΕΚΑ: «Δράσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ για τη Βιοποικιλότητα».
Μεταξύ άλλων το συνέδριο, στόχευε στην ανάδειξη του ρόλου της επιστήμης της Οικολογίας στην κατανόηση και στην αντιμετώπιση των ανθρωπογενών επιδράσεων στο περιβάλλον, δηλαδή στις αλλαγές στο βιοφυσικό περιβάλλον και στα οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα και τους φυσικούς πόρους που προκαλούνται άμεσα ή έμμεσα από τον άνθρωπο.
“Οι πιέσεις που ασκούμε στον πλανήτη μας έχουν γίνει τόσο μεγάλες που πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι η Γη έχει εισέλθει σε μια εντελώς νέα γεωλογική εποχή: την Ανθρωπόκαινο, ή αλλιώς την Εποχή των Ανθρώπων. Αυτό σημαίνει, όπως έχει ήδη ειπωθεί (United Nations Development Programme), ότι είμαστε οι πρώτοι άνθρωποι που ζούμε σε μια εποχή που εν πολλοίς ορίζεται από τις ανθρώπινες επιλογές, στην οποία ο κυρίαρχος κίνδυνος για την επιβίωσή μας είμαστε εμείς οι ίδιοι.
Η τροποποίηση του περιβάλλοντος ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας προκαλεί ήδη σοβαρές επιπτώσεις, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη και η περιβαλλοντική υποβάθμιση, που μπορεί να οδηγήσουν, σε κάποιες περιπτώσεις, σε οικολογική κρίση και εντέλει σε οικολογική κατάρρευση.”