Main logo Image
LIFE EL-BIOS
Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα για τη Βιοποικιλότητα της Ελλάδας
ΚΑΣΤΟΡΙΑ: ΚΟΡΥΦΕΣ ΟΡΟΥΣ ΓΡΑΜΜΟΣ / ΦΩΤΗΣ ΚΑΦΕΤΣΗΣ / CLICK ΣΤΗ ΦΥΣΗ/ LIFE-IP 4 NATURA

Ομάδα εργασίας του LIFE EL-BIOS «πέταξε» πάνω από το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς

7 Φεβ 2023
Νέα Ανακοινώσεις

Ομάδα εργασίας του LIFE EL-BIOS «πέταξε» πάνω από το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς

Στo πλαίσιo υλοποίησης της Δράσης Β.4 του Έργου LIFE EL-BIOS (“Καινοτόμες μέθοδοι απόκτησης δεδομένων και εξαγωγής πληροφοριών”), η ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης – Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών (ΤΑΤΜ ΑΠΘ), μαζί με ερευνητές της εταιρείας Όλυμπος Εταιρεία Μελετών, πραγματοποίησε μια πρώτη αποτύπωση της βιοποικιλότητας στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, μέσω εναέριων και επίγειων δεδομένων Παρατήρησης Γης.

Με τη χρήση μη επανδρωμένου εναέριου συστήματος (Unmanned Airborne Systems-UAS) πραγματοποιήθηκε καταγραφή εικόνων πολύ υψηλής ανάλυσης στην περιοχή του Πάρκου. Οι εικόνες έχουν καταγράψει την ανακλώμενη από τα οικοσυστήματα της περιοχής ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στο ορατό, αλλά και μη ορατό τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Η ανάλυση των εικόνων με ειδικούς αλγόριθμους θα επιτρέψει την εξαγωγή δεικτών βιοποικιλότητας για το Εθνικό Πάρκο καθώς και δεικτών για την υγεία και την κατάσταση διατήρησης των οικοσυστημάτων της περιοχής.

Παράλληλα, σε κατάλληλα επιλεγμένες δειγματοληπτικές περιοχές, συλλέχθηκαν  τρισδιάστατα νέφη σημείων μέσω τριών διαφορετικών τύπων τρισδιάστατων σαρωτών laser. Μέσω της τρισδιάστατης απεικόνισης και ανάλυσης θα αναγνωριστούν πρότυπα που θα επιτρέψουν την εξαγωγή κατάλληλων δεικτών που θα περιγράφουν την κατακόρυφη δομή των οικοσυστημάτων.

Σημαντική βοήθεια και υποστήριξη σε όλο το χρονικό διάστημα που διήρκησαν οι μετρήσεις και η συλλογή των δεδομένων, προσέφεραν και τα στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), ο οποίος είναι και από τους βασικούς εταίρους του έργου LIFE EL-BIOS.

Στην ερευνητική ομάδα  που πραγματοποίησε την καταγραφή των δεδομένων Παρατήρησης Γης, συμμετείχαν οι:

  • Δρ. Γιώργος Μαλλίνης, αναπληρωτής καθηγητής ΤΑΤΜ ΑΠΘ,
  • Δρ Ειρήνη Χρυσάφη, Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος ΤΑΤΜ ΑΠΘ,
  • ‘Ιωνας- Αναστάσιος Κάρολος, Msc Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός ΤΑΤΜ ΑΠΘ,
  • Κωστας Μπέλος, Msc Τοπογράφος Μηχανικός ΤΑΤΜ ΑΠΘ,
  • Θωμάς Λάγκας, Msc Δασολόγος Όλυμπος Εταιρεία Μελετών
  • Αλέξης Οικονόμου, Msc Δασολόγος Όλυμπος Εταιρεία Μελετών.

Back to top